Studenten ROC Sneek bouwen vissersboot voor Ethiopië

Afstudeerproject ROC Friesland in Sneek
Studenten bouwen een vlet voor visserijproject op Tanameer in Ethiopië

Een groep studenten van ROC Friesland in Sneek heeft in samenwerking met de Visserijcommissie van ISEE als afstudeerproject een vlet gebouwd. De vlet kan in het visserijproject van de Stichting op het Tanameer in Ethiopië worden ingezet als collectionboat. Door Corona is de bouw erg vertraagd en zijn inmiddels de studenten Frans en Derk onder leiding van de projectleider en docent Hette van der Meer bezig de vlet af te bouwen.
Het model en de uitvoering van de vlet zijn in nauw overleg met de Visserijcommissie tot stand gekomen. Uit een nauwkeurige modelstudie is een robuuste vlet van 7 m lengte en 2.50 m breedte ontstaan. In de vlet zijn twee luchtkasten aangebracht. Op de kop van de vlet wordt een huif aangebracht waaronder de vissers bij slecht weer en bij regen kunnen schuilen. Voor de vlet kan een buitenboordmotor tot 50 PK worden gebruikt.
De vlet kan op het Tanameer worden ingezet om de vangsten van de vissers op het meer te verzamelen en aan de wal te brengen. Daarvoor worden in de vlet voorzieningen aangebracht om twee grote koelboxen in te bergen. Door de koeling met ijs kan vis van een goede kwaliteit op de markt worden gebracht die voor de vissers een betere prijs opbrengt.
Het is de bedoeling de vlet van 9 t/m 13 maart a.s. op Boot Holland in Leeuwarden te laten zien, samen met informatie over het visserijproject van ISEE op het Tanameer. Die gelegenheid zal worden aangegrepen om voor de kosten van het vervoer van de vlet naar Ethiopië en voor het Visserijproject geld in te zamelen.
De Visserijcommissie is erg blij met de samenwerking met ROC Friesland. De gedrevenheid en professionaliteit van de studenten en de docenten voor dit project geven goede hoop voor verdere samenwerking. Zo wordt nagedacht om het ontwerp van de vlet mee te nemen naar Ethiopië en dan daar in samenwerking met technische scholen de vlet te bouwen, en de kennis die daarvoor nodig is over te dragen.