Interview Co Koster

“ISEE geeft mensen de kans om voor hun brood en toekomst te werken”

ISEE is niets zonder zijn vrijwilligers en donateurs. In een reeks interviews lichten we daarom een aantal betrokken mensen uit als ambassadeur van de stichting. In deze editie: Co Koster.

“Mijn naam is Co Koster, bekend van de (kantoor)boekhandel op Urk die ik samen met mijn man heb opgezet. De betrokkenheid met stichting Ethiopië kwam ook tot uiting in onze winkel.”

“Wij zijn betrokken geraakt door Marije en Jaap, vrienden van ons. Zij waren er actief mee bezig en het is dan niet moeilijk om daarin mee te gaan. Het is fantastisch werk dat ze doen, juist op de manier waarop dat gebeurt! Veel organisaties geven geld en dan stopt het, maar bij ISEE zetten ze zelf projecten op in Ethiopië. Dat laatste sprak mij enorm aan, je leert de bevolking om hun eigen toekomst te verbeteren.”

Ik had eens tegen Jaap gezegd: “Je moet een huisje of een busje ofzo maken, dan zet ik dat op de toonbank als collectebus, misschien levert het wat op.” Zogezegd, zo gedaan en het busje werd een succes in de boekhandel. Stuivers, dubbeltjes, Wijk 2 zegels, alles werd erin verzameld. “Het heeft ook altijd best veel geld opgeleverd, soms honderden euro’s!”

“Een project dat er voor mij persoonlijk uitsprong en waar we voor spaarden, was dat van Gees en Jelle Bakker. Samen met Jennie deden ze een project voor vrouwen die bevielen in Addis Ababa. In het ziekenhuis kregen ze dan een pakketje met de eerste levensbehoeftes. Jelle haalde dan ook de Wijk 2 zegels uit het busje op, plakte ze allemaal in de boekjes en leverde ze in.”

Co is heel wat jaren betrokken geweest. “We hebben het busje meer dan veertig jaar op de toonbank gehad. De actie werd altijd gewaardeerd door de klanten. Geld geven is natuurlijk maar één stap in de weg naar een betere toekomst. Ik vind het erg goed dat ISEE de mensen hun eigen verantwoordelijkheid laat houden. Er wordt ook echt in de mensen geïnvesteerd met het geld en de mensen houden hun zelfrespect. Je geeft ze de kans om voor hun brood en toekomst te werken. Je wordt geholpen met materiaal en het volgen van een opleiding. Het helpt elkaar allemaal, je kan niet naaien zonder naaimachine!”

“Soms hoor je wel eens dat geld van grote organisaties verkeerd terechtkomt en vind je er in de hulpbehoevende landen niets van terug. De kleinschalige projecten van ISEE zie je juist wel terug!”

“Ten slotte wil ik de stichting veel succes wensen en bovenal Gods zegen! Zonder de Hand van God is er niets, het is belangrijk om dat mee te geven!”