Opstarten van vrouwen zelfhelpgroepen in Debre Sina

Debre Sina is een stadje van 13.000 inwoners. Er is geen industrie en bijna geen handel. Er is grote armoede. De vrouwen grijpen iedere gelegenheid aan om geld te verdienen.

Er worden 24 zelfhelpgroepen opgezet, ieder 20 deelneemsters. Iedere zelfhelpgroep (SHG) heeft een onderling kredietsysteem. Alle zelfhelpgroepen vormen samen een CLA, een Cluster Level Association. Deze organiseert activiteiten die boven een zelfhelpgroep uitstijgen. De deelneemsters concentreren zich in eerste instantie op kleinschalige tuinbouw naast het eigen huis, houden van kippen, vetmesten van schapen en het opzetten van kleine winkeltjes. Zij krijgen daartoe een lening uit onze bijdrage.

De dames komen regelmatig bij elkaar om ervaringen uit te wisselen, elkaar te steunen en te helpen en nieuwe ideeën op te doen. Als hun onderneminkje rendabel is en ze hebben hun lening trouw terugbetaald, kunnen ze een tweede lening krijgen (uit het teruggekomen geld) om hun zaak uit te breiden, in overleg met haar collega’s.

Partner Jerusalem Children and Community Development Organisation (JeCCDO)
Locatie Debre Sina
Kosten In totaal kost het project € 50.200.
Periode Het project duur drie jaar, van midden 2019 tot midden 2022.
Status Afgerond

Actueel