Operaties beginnen te lopen

In de zuidelijke stadsrand van Addis Abeba staat het Ithiel ziekenhuis.
Dit ziekenhuis is gespecialiseerd in het helpen van vrouwen die bevallen van een kindje dat tijdens de geboorte overlijdt, doordat het verkeerd lag.
In het rijke westen gaat een vrouw gewoon een paar keer naar het ziekenhuis voor een echo. Daarop is duidelijk te zien dat het kind verkeerd ligt en wordt dan 'goed gedraaid'.
In Ethiopië, en dan vooral op het platteland, is deze kennis en apparatuur niet aanwezig. Een bevalling hoort vreugdevol afgesloten te worden, maar in dit geval dus niet.
Het kind wordt doodgeboren en het lichaam van de 'moeder' wordt door het lange persen enorm beschadigd.

Het Ithiel ziekenhuis is gespecialiseerd om de beschadigingen te herstellen. Het ziekenhuis is net nieuw en de loop moest er nog een beetje inkomen. Wat niet meehielp was dat er in de buurt een nieuwe weg wordt aangelegd, wat het moeilijk maakt om het ziekenhuis te bereiken. En de laatste maanden komt daar ook nog een covd-19 virus bij.
Maar het begint nu goed te lopen.

De stichting had zich garant gesteld voor 20 operaties voor de allerarmste vrouwen van het platteland. Geschat werd dat iedere operaties ongeveer € 700 zou kosten, tot nu toe zijn de gemiddelde kosten € 500, er zijn nu 21 operaties verricht en er is nog ruimte voor zeven of acht operaties.