Nieuwe boten voor de visserij op Lake Tana

23 oktober 2019
Nieuwe boten voor de visserij op Lake Tana

Studenten van ROC Friese Poort Sneek starten afstudeerproject.

Donderdag 17 oktober hebben studenten van de Maritieme Opleiding van ROC Friese Poort, afdeling Sneek, een bezoek gebracht aan Urk. Samen met de mensen van de Visserijcommissie van de Interkerkelijke Stichting Ethiopië Eritrea (ISEE) hebben zij bij de Visserij Coöperatie Urk (VCU) overleg gevoerd. De studenten willen namelijk nieuwe boten bouwen voor de visserij op Tanameer in Ethiopië.

Bij de VCU werd gesproken met Roelof van Urk, werkzaam bij de VCU en zelf ook lid van de Visserijcommissie. De studenten van het ROC zijn bezig met een afstudeerproject. Ze willen voor de visserij op Tanameer boten bouwen, zowel voor het uitoefenen van visserij met staand want, maar ook boten die zullen dienen als collection boats (verzamelschepen waarmee vis wordt opgehaald van de kleinere boten). Ze gaan deze boten zelf ontwerpen en, indien mogelijk, bouwen in Ethiopië.

Met de Visserijcommissie en VCU werden de voorwaarden verkend waar de te bouwen boten aan zouden moeten voldoen teneinde succesvolle visserij uit te kunnen oefenen. De boten moeten veilig en zeewaardig zijn en er moet geen kwaliteitsverlies van de gevangen vis optreden.

Voor het uitvoeren van het afstudeerproject worden de studenten door ISEE en VCU met raad en daad bijgestaan.

Voor de Stichting Ethiopië betekent het project verdere uitbouw en ondersteuning van de visserij op Tanameer. De visserij daar is in het verleden ooit als visserijproject van ISEE begonnen en tot op heden loopt het als visserscoöperatie. Dit afstudeerproject is een mooie toevoeging.