Het nieuwe schooljaar in een nieuwe school

30 oktober 2019
Zonder goed onderwijs heb je in Ethiopië geen kans op een goede baan.

December vorig jaar ontving de Interkerkelijke Stichting Ethiopië/Eritrea het verzoek om te helpen bij de bouw van een school in Bezawit. Bezawit is een boerendorpje net buiten Bahir Dar, in het noorden van Ethiopië, waar de Stichting indertijd een visserijcoöperatie heeft opgezet.

Landbouwgrond is schaars, dus de meeste kinderen kunnen geen boer worden en zullen waarschijnlijk naar de grote stad moeten om hun brood te verdienen.

De school in Bezawit was een ouderwetse plattelandsschool. Voor een toekomst in de grote stad was deze school onder de maat, en de ouders beseften dat drommels goed.

De nieuwe school, volgens de moderne eisen, moest € 150.994 gaan kosten, de gemeenschap kon 40% bijdragen, de Universiteit van Bahir Dar zou ook 30% bijdragen en de Stichting de resterende 30%, uiteindelijk werd dat € 46.003.

In februari kwamen zeven offertes binnen en in maart al werd voortvarend begonnen met de bouw, begin augustus, vlak voor de zomervakantie was het helemaal klaar.

Het nieuwe schooljaar begon op dinsdag 8 oktober met een feestelijke opening. Al om half acht 's ochtend, verzamelden de kinderen zich bij de oude school. De dag werd begonnen met les in de oude lokalen, opdat de jeugd nooit zal vergeten waar zij en hun ouders vandaan komen. En ook kregen zij op het hart gedrukt dat in een betere school ook betere rapportcijfers verwacht worden.

In optocht gingen ze naar de nieuwe school waar de school op feestelijke wijze in gebruik werd genomen.
Natuurlijk waren er vele toespraken, een rood lint werd doorgeknipt, er was een rondleiding door de school en uiteindelijk mochten de kinderen naar hun klassen.