Een halve hectare

Adde Ayantu Tulu is een weduwe en woont in Dodo Wadera kebele van Bora Woreda, Oromia Region, Ethiopië.
Adde Ayantu bezit minder dan een halve hectare grond, dit verpachtte ze omdat ze zelf niet in staat was om het land te bewerken. Ze kreeg ongeveer de helft van de oogst,daar kon ze minder dan een half jaar van leven. Vooral als je bedenkt dat ze als alleenstaande moeder ook nog zes kinderen heeft. Het was armoe troef, en dan was het een hele prestatie dat ze ook nog (of is het slechts?) drie kinderen naar school kon sturen.
Ze redde het door als arbeider te werken op de nabijgelegen irrigatievelden.

Adde Ayantu doet sinds januari mee met een project. Ze heeft een aantal trainingen over landbouwverbetering, bedrijfsbeheer en coöperatieve ontwikkeling gevolgd. Ze doet mee met een kleine irrigatie-coöperatie . En ze kreeg 12,5 kg verbeterd maïszaad en 50 kg kunstmest. Met hulp van haar kinderen heeft Adde Ayantu irrigatiekanalen gegraven, geploegd, gezaaid en bemest. Het was veel werk, maar het loonde, het maïs deed het ontzettend goed.

De helft willen zelf gebruiken, de andere helft (ongeveer 2 ton gedroogde maïs), is verkocht voor 15.000 birr. Achter het huis verbouwt ze kool die ze ook deels verkopen, nog een extra 3.000 birr.
Ze is nu zelfs van plan om land te gaan huren. Een heel verschil met verhuren.
En nu het allerbelangrijkste, sinds september gaan al haar kinderen naar school.