De trekker trekt het niet langer

Karro en Gayibat zijn twee hele kleine dorpjes in Ethiopië, gelegen helemaal in het oosten van Oromo Region. Dit gebied ligt ver van Addis Abeba en lijkt soms een beetje vergeten. Ontwikkelingen komen altijd vertraagd door en plaatselijke problemen worden in de hoofdstad nauwelijks opgemerkt.
In dit gebied is de Stichting betrokken bij een project waarbij boeren die door omstandigheden in de vicieuze cirkel omlaag gaan geholpen worden om dit te doorbreken en de weg opwaarts weer te vinden.
Vaak is er maar weinig voor nodig, maar je moet er wel op tijd bij zijn.
De problemen zijn van landbouwkundig aard. De ossen zijn bijvoorbeeld gestorven of verkocht tijdens de hongersnood. Dan kan het land niet meer goed geploegd worden, wat minder opbrengst tot gevolg heeft, en zo voort. Of het zaaigoed kan niet aangekocht worden, geld lenen is voor zulke boeren onmogelijk.

Een aantal boeren konden geholpen worden door het land eens diep om te ploegen. Door dieper te ploegen komen de voedingsstoffen omhoog wat leidt tot een veel grotere oogst. Ook zo doorbreek je de vicieuze cirkel.
Een bedrijfje met een trekker werd ingehuurd om diverse perceeltjes om te ploegen. Het was al een oude trekker en niet al te sterk. Er waren wat lekke banden en de sommige kogellagers moesten vervangen worden. Niet al te grote problemen. En zo rond de regentijd liep de trekker ook af en toe vast in de modder. Met een paar behulpzame buren werd de trekker weer uit de modder getrokken. Tot de trekker echt tot zijn assen in de grond wegzakte. Niet hielp. Uiteindelijk moest een andere trekker eraan te pas komen, het werk lag wel een week stil.
We gaan ervan uit dat het werk uiteindelijk wel is geklaard.