Ambulanceboot gerepareerd

Dek Island, een eiland in het Tanameer, ongeveer 64 vierkante kilometer groot en er wonen ongeveer 17.000 inwoners. Er zijn weinig voorzieningen.
In 2009 heeft de Stichting een ambulanceboot geschonken voor dit eiland.

Waarom?
Het gebeurde regelmatig dat een vrouw in verwachting met de grootste spoed naar het vasteland gebracht moest worden.
Een tocht van bijna 40 kilometer over het water en met een papyrusrieten bootje duurt dan meer dan 10 uur. Heel veel patiënten zijn dan in zo'n rieten bootje dobberend op het water nodeloos gestorven.
Dit was dan ook de grootste angst onder de eilanders.
Daarom!

Sindsdien is de boot gemiddeld eens in de twee weken nodig. De lokale overheid heeft een potje voor de lopende kosten.
Het eiland heeft tegenwoordig ook een medische hulppost, er is wel vooruitgang!
De ambulanceboot blijft nodig.

Dek Island heeft één haven waar boten kunnen aanmeren. Een patiënt van de andere kant van het eiland moet dan eerst 10 kilometer gedragen worden (auto's rijden er niet op het eiland) om bij de haven te komen. Gelukkig bestaan er ook mobiele telefoons zodat de ambulanceboot het eiland kan rondvaren om daar de patiënt op te pikken. Het aan boord gaan is dan lastig, er is geen haven en het is daar rotsachtig. Het is daar enorm oppassen.
Onlangs heeft de schroef daar een steen geraakt. De schroef is niet gangbaar en moet speciaal geïmporteerd worden. De Stichting heeft die schroef gestuurd en de boot vaart weer. Al met al heeft de boot wel een tijdje stil gelegen.